lauantai 15. joulukuuta 2018

pikkuusen ku on täs aikaa

niin ajattelin avaavani pikkuusen tätä tämän maan/paikkakunnan ruakapolitiikkaa. Maashan syärähän pikkuusen erimoosia ruakia jos ajatellahan itää ja länttä. Mehän ollahan niinku länsipualella ja monet täälä pitää tämän alueen ruakaa sinä oikianan Thaimaan ruakana. Mutta varmahan samoon ajatteloo ne jokka asuu iräs elikkä Isanin seurulla. Ruaat poikkeaa jonkivverran, mutta mulla eioo kokemusta juurikaa Isanin einehistä, jotta lienee paree keskittyä tämän seutukunnan einesihin. Mausteisuus on varmahan se keskeesin juttu, mutta ei täälä tavallinen väki kovin maisteista ruakaa kumminkaa syä, ei ainakaa kaikenaikaa. Meillä toki tämä kotiruaka on kohtuullisen maustettua, mutta esim. silloon ku anoppi oli vielä täs maailas ei ruaka ollu ollenkaa niin maustettua tai sitä tehtihin kahtehen kertahan. Vähä niinku tuo Tipi suameski teköö äiteemuarille oamnsa ja meille sitte sen maustetumman. Periaatteeltaan tavallinen ruaka koostuu riisistä, kasviksista ja sitte lihasta. Ja justihin tuas järiestykses määrältänsäkki. Riisiä täälä väki syää aikalailla reippaasti ja samalla siinä menöö sitte kasviksiaki ja sitä lihaa suhtees aikalailla pikkuusen. Yleensä kanaa ja possua, eikä juuri muuta. Maksaa ja muita sisuskaluja toki kyllä, varsinki maksa on mun herkkua. Samoon useen löytyy pöyrästä erimoosia sisuskaluja erilailla laitettuna ja maustettuna ja täytyy sanoa, jotta kaikkia oon maistanu ja jokku on ollu hyviäki ja jokku taas sellaasia etten välttämättä enää maista. Varsinaasia inhokkiruakia mulla eioo, mutta rottaa en mielelläni enää maistele ja ne kanan varvasosakki saa jäärä soppahan aiva kaikes rauhas. Mutta kaikki muut sitte menööki ja ei mulle oo koskaa tarvinnu erikseen ruakia teherä enkä täälä olles mitää sen kummemmin osaa kaivatakkaa. Nykki ku tultihin niin laukuus oli vain Auran sinappia, turkinpippureita ja suklaata. Ei ollu leipää, ei juustoa eikä muutakaa joillekki niin tärkeitä elintarvikkeita. Makkaraa täältä saa aiva hyvää jos sitä joskus haluaa, mutta tuo sinappi on lähinnä kinkun kans tarkootettu. Maistuu toki aamiaasellaki nakkien kans. Nyt siirryn etuterassilla ja mukahan otan hikoolevan LEOn. Siirto suoritettu ja havaattu heti oivalliseksi liikkeeksi. Mukavan leppoosa tuuli hyväälöö hartioota ja on niin mukavan rentoutunu olo. LEO saa hetken hikoolla tuas pöyrällä ennenku sen aukaasen. Jos joku ihimettelöö, jotta kuinka mä olutta juana ja meinaan autoolla niin voin sanoa jotta puolitoista tuntia on aikaa ja tuo on pieni purkki.Ruaasta piti vielä jatkavani. Yleensä meillä ruaka teherähän kotona aluusta asti, mutta joskus annan naisille vapaapäivän ja mennähän kaikki syämähän vaikka MUKATAA-tyyppiset eineet. Sehän on se bufee-tyyppinen rillausjuttu jossa saat itte rillata pöytään tuaruus rilliis mitä tykkäät ja samalla siinä rillin ulukosyriällä valamistuu aiva sanoonkuvaamattoman herkullinen keitto jonne liemeksi valuu kaikki rillattavista valuvat nesteet. Aiva kuala meinaa valua, mutta tänään ei sitä toeuteta kumminkaa. Tänään veikkaasin, jotta torilta otetahan valamiit eineet joita sitte saattavat täälä pikkuusen lämmittää. Siälon metritolokulla uskomattoman hyviä ruakia ja lihaaki löytyy joka lähtöhön ja sitte mikä parasta kaikki on tuaretta. Kalat, äyriääset, lihat ja kaikki vasta teurastettua tai poimittua. Koskaa suames eioo tariolla nuan tuaretta tavaraa. Vaikka täälä tämä hykieeniatouhu alakuhun pikkuusen ihimetyttiki, on käsitys muuttunu melekoosesti. Maas maan tavalla ja sillälailla. Ja voin toreta, etten oo oikiastaan kertaakaa saanu mitää vattavaivaa paikallisesta ruaasta, pitsasta sitävastoon oon saanu joskus kovanki paskataurin... Vaikka tiataa olla paikallisten pitsoja neki, vaikka muka onki naamiootu kuinka vaikka italialaaseksi. Pitsaa ei täälä tuu juurikaa syätyä, Suphanburin Tescos saatan pikkupitsan käyrä hotaasemas ja sen kans jääkylymää Heinäkenkää. kallista on, mutta senki joskus kestää. Hampurilaasta syän tuskin koskaa, KFC onki sitte toinen juttu. Kanaa friteerattuna ja ne eineet maistuu, varsinki ku jättää ranskalaaset kakaroolle. Mitäs vielä? Aamupalaahan täälä paikalliset ei varsinaasesti syä juuri ollenkaa, saattavat murukaffia juara kupillisen, mutta sitte syävät jo melekeen kokonaasen ruaan siinä kympin kantturoos. Mä syän kyllä aamupalan 7-8 mais ja son joko kaurapuuro voisilimättä tai sitte kunnon pekoni-kananmuna-nakkijuttu jonka vuaro onki taas huomenna. Lounas saattaa monesti jäärä väliinki, varsinki jos aamupala on ollu kovaa tukeva, tänään otettiin vain Tescon etupihalta rillattua makkaraa jota sitte ajelles Tipin kans jaettihin. Päiväkaffikki on jääny völihin, enkä enää viitti keittääkkää ku pian lähäretähän sinne torille ja sieltä tultua sitte onki pian iltaeineen aika. Mitä mä söisin jos en söisi näitä ruakia? Keittelisinkö perunoota ja tekisin soosia? tai toisinko mukanani ruaka-aineita joita täältä ei muka saa? Tuskin. mulle maistuu nämä ruaat ja en tosiaankaa oo juuri moittimista näistä löytäny. Periaatteena oon pitäny, jotta maistamalla saa seleville mitä son ja sitte voi joko tykätä tai olla tykkäämättä. Leipää minen kaipaakkaa, en sitä syä juuri muutoonkaa ja sma jon sitte tietysti leikkeleitten kans. Herelmiä saa ja non kaikki tuarehia ja samoon on kaikki vihanneksekki! Jotta tälläänen avautuminen tälläkertaa. Tämä taas tiätysti mun oma kantani ja erustaa vain ja ainoastaan sitä, jokahinen teköö omansa laillansa. Nyt sitte pikoohin sinne torin hulinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti